Pellets voor kachel: waarom en hoe

Pelletkachels zijn tegenwoordig erg populair. Maar waarom eigenlijk? En hoe zijn pellets een betere brandstof dan bijvoorbeeld houtblokken voor een houtkachel?
Misschien gebruikt u al een pelletkachel, maar wilt u graag weten welke pellets voor uw kachel u het beste kunt gebruiken.

 

Scroll voor meer
01

Het ontstaan van pelletkachels

Al in de jaren ‘70 werd de basis gelegd voor de pelletkachel zoals we die tegenwoordig kennen. Er werd gezocht naar een alternatief voor verwarming op basis van fossiele brandstoffen. In de jaren ‘80 werden de eerste pelletkachel sontwikkeld in Oostenrijk en Duitsland.

Omdat pelletkachels milieuvriendelijker zijn dan houtkachels, zijn ze inmiddels wereldwijd erg populair. De warmte wordt namelijk beter gereguleerd en bij het verbrandingsproces wordt, met de juiste pellets voor de kachel, minder rook geproduceerd.
De bediening van de pelletkachel is erg gebruiksvriendelijk. Zo worden bij veel kachels de pellets automatisch aangevoerd vanuit het reservoir en kun je sommige pelletkachels zelfs met een app aanzetten. Dat is nog eens wat anders dan uren houtblokken hakken en deze vervolgens niet goed brandend krijgen.

 

Welke pellets voor je kachel

Om te profiteren van alle voordelen van de pelletkachel, is het belangrijk om de juiste pellets voor de kachel te kiezen. Bij Comgoed vindt u alleen de beste kwaliteit pellets, om er zo voor te zorgen dat u alles uit uw kachel haalt. En minstens zo belangrijk: door hoge kwaliteit pellets te gebruiken, gaat de kachel ook nog eens langer mee.

Kies pellets met een hoge energie-efficiëntie, deze pellets kunnen tot ruim 90% van hun energie omzetten in warmte. Zo maakt u optimaal gebruik van deze duurzame manier van verwarmen. Door hun compacte formaat zijn de pellets niet alleen makkelijk te vervoeren en op te slaan, ook kan hierdoor vaak een flinke hoeveelheid in het reservoir in de kachel. De kachel bepaalt vervolgens zelf de hoeveelheid pellets dat nodig is én voert deze zelf automatisch aan. Zo ziet u, met de juiste pellets voor kachel kunt u ontspannen en genieten van een heerlijke warmte, zonder de inspanning die nodig is voor bijvoorbeeld een houtkachel. Ook voor industriële verwarming met pelletkachels, kiest u het beste voor hoog rendement en dus hoge kwaliteit pellets. Afhankelijk van de installatie die u gebruikt, kunnen wij u verschillende typen pellets adviseren.

 

Herkomst van pellets voor kachel

Comgoed maakt alleen gebruik van duurzaam vervaardigde pellets. Deze worden samengesteld uit houtafval, zoals zaagsel, houtshavings en houtsnippers. Na het verzamelen van het houtafval, wordt dit gedroogd. Met een zo laag mogelijk vochtgehalte ontstaan namelijk nauwelijks dampen bij het verbranden.
Gedroogd hout wordt vervolgens gemalen tot fijne stukjes of zelfs poeder. Hierdoor ontstaat houtmeel dat onder hoge druk wordt geperst tot een compacte pellet.

Het hout dat als basis dient, komt uit duurzaam beheerde bossen in Europa. Bij deze manier van bosbeheer wordt sterk rekening gehouden met biodiversiteit en het in het bos aanwezige ecosysteem. Zo blijft dit bos behouden voor toekomstige generaties, terwijl ook de bosbouw profiteert. Dit kan door houtkap te reguleren: er mogen niet meer bomen worden gekapt dan dat het bos weer kan aanmaken. Het hout dat gebruikt wordt voor de pellets voor uw kachel hebben daarom een FSC of PEFC keurmerk.

 

Kwaliteitsklasse pellets

Koopt u de pellets voor uw kachel bij Comgoed, dan kiest u voor pellets die voldoen aan één van de volgende kwaliteitsklassen:

 • ENPlusA1
 • DIN+
 • Better Biomass (voorheen NTA8080)
 • Vita Holz

Profiteer ook van de voordelen van houtpellets en vraag vandaag nog een offerte aan. Wilt u advies over de beste pellets voor uw kachel? Neem dan contact met ons op en één van onze adviseurs staat voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Koopt u als particulier? Bestel uw houtpellets dan online via www.comfortpellets.nl

Pellets voor pelletkachel
02

Neem contact op

Contact via de telefoon
+31(0)187 65 00 04
nu online

  Compost

  Champost

  Biomassa

  Grond- en reststoffen

  Meststoffen

  X Sluiten

  Compost

  Champost

  Biomassa

  Grond- en reststoffen

  Meststoffen