Vruchtbare grond is de basis voor een succesvol agrarisch bedrijf, voor tuinders maar natuurlijk ook voor door een hovenier aangelegde tuinen. Lang niet altijd is de aanwezige bodem vruchtbaar en met een goede vochthuishouding. Hoe je dit weer op een hoog niveau krijgt? Natuurlijk met compost: hiermee verhoog je de kwaliteit van je grond en optimaliseer je de groei van planten en gewassen. Ontdek waarom compost het zwarte goud wordt genoemd.
Waarom is compost zo goed?
Compost is organisch materiaal, dat in een natuurlijk proces wordt afgebroken. Dan vormt een substantie waarmee je een hoge concentratie voedingsstoffen en micro-organismen in de bodem toevoegt. Compost is dan ook een waardevolle toevoeging voor agrariërs, tuinders en hoveniers. Maar wat zijn dan precies de voordelen?
- Bodemstructuur
Wanneer compost wordt gemengd met de bestaande bodem, bijvoorbeeld een kleigrond, wordt dit luchtiger. Ook laat het beter water door, waardoor wortelrot minder snel zal optreden. Wordt compost gemengd met een zandgrond, dan zorgt het er juist voor dat water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden. Zo ontstaat een bodem waarop klanten goed kunnen groeien. - Verhoogde bodemvruchtbaarheid
Compost zit boordevol voedingsstoffen, zoals fosfor, stikstof en kalium. Dit draagt bij aan de groeikracht van gewassen. Bovendien bevordert compost ontwikkeling van bodemmicroben. Daardoor kan organisch materiaal beter worden afgebroken en wordt het voor planten makkelijker om voedingsstoffen op te nemen. Dat zorgt vervolgens voor gezondere gewassen én een hogere opbrengst. - Duurzaam
Met een betere bodemstructuur en vruchtbaarheid houdt het nog niet op. Door organisch afval te composteren, gaat er minder afval naar stortplaatsen, wat een positief effect heeft op het milieu. Je kunt dit zelfs zien als circulaire landbouw, waarbij het organisch restmateriaal wordt hergebruikt om de bodem te verbeteren.
Welk type compost is geschikt?
Afhankelijk van het organisch materiaal dat is gebruikt voor het composteren, ontstaan diverse soorten compost. Maar welke soorten compost zijn er en voor welk soort land- of tuinbouw zijn deze geschikt? We geven je daar graag inzicht in.
- Groencompost: bestaat uit plantaardig tuinafval.
Geschikt voor tuinders, hoveniers, bollenkwekers - GFT-compost: gemaakt van groente-, fruit- en tuinafval
Geschikt voor tuinders, akkerbouwers, fruittelers - Champignoncompost: restproduct van campignonkweek
Geschikt voor tuinders, akkerbouwers, glastuinbouw - Stalmestcompost: dierlijke mest vermengd met plantaardig materiaal
Geschikt voor akkerbouwers, fruittelers, tuinders - Bladcompost: gemaakt van gevallen bladeren
Geschikt voor tuinders, hoveniers, bollenkwekers - Wormencompost: gemaakt door wormen
Geschikt voor tuinders, hoveniers, bollenkwekers
Natuurlijk is dit een globaal overzicht en zie je dat meerdere composttypen geschikt kunnen zijn voor verschillende soorten toepassingen. Het is daarom verstandig om advies te vragen van een specialist op dit gebied, die specifiek voor jouw situatie een bepaald type of mengsel kan aanraden. Zo haal je het beste uit jouw bodem!
De beste kwaliteit als basis voor groei
Sterke, gezonde gewassen met een hoge opbrengst, dat wil jij toch ook? Dan is het wel belangrijk dat je kiest voor de hoogste kwaliteit compost, zodat je de beste resultaten haalt.
Dat vind je natuurlijk bij Comgoed: dé basis voor groei! We werken samen met meer dan 35 composteerbedrijven, zodat er altijd voldoende voorraad is. En wist je dat alle soorten compost zijn voorzien van een analyserapport? Zo weet je precies wat er in je bodem zit.
Wist je dat Comgoed eigen transport heeft? Een team van chauffeurs en 18 vrachtwagens staat voor je klaar om binnen 24 te leveren binnen Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.
Weten welk type compost het beste past bij jouw bodem? Neem dan zeker even contact met ons op. Eén van onze adviseurs komt graag vrijblijvend bij je langs om je te adviseren over het optimale product voor jou. Dus op naar een betere bodem, gezonde gewassen en een hogere opbrengst! Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend advies.