Champignonmest of compost kopen: wat is beter voor úw bodem?

Champost – beter bekend als champignonmest – is een krachtige bodemverbeteraar voor uw tuin. Met compost bereikt u – zonder kunstmest – een structureel gezondere bodem met volop voedingsstoffen voor uw gewassen. Maar wat is dan beter: champignonmest of compost? We verklappen alvast: er is niet één juist antwoord.

Scroll voor meer
01

Champignonmest of compost

Wat is beter: champignonmest of compost? Compost verbetert de bodemstructuur, natuurlijke afweer tegen bodemziekten, wortelgroei en waterreserves en drainage in de zandgronden. Daarnaast vermindert het erosie, uitdroging en verzuring van de bodem en meststofverlies door uitspoeling. Het vernieuwt de humus in de grond, versnelt de opwarming van de grond in het voorjaar, activeert de microbiologisch bodemfauna en flora en geeft planten geleidelijk de noodzakelijke voedingsstoffen. Compost wordt vaak in de land- en tuinbouwsector gebruikt, maar ook in de tuin en openbaar groen kunt u het geregeld terugvinden.

Champignonmest – ook wel champost genoemd – is daarentegen een krachtige bodemverbeteraar gemaakt van de aarde waar champignons op gekweekt worden. Het wordt vaak verward met compost. Champost verbetert de structuur van de bodem, voedt de bodemleven en bevat direct opneembare voedingsstoffen voor uw gewas. In tegenstelling tot compost is champost niet gemaakt op basis van uitsluitend plantaardige stoffen. Paddestoelen worden geweekt op paardenmest die samen met stro, kalk en kippenmest gecomposteerd worden. Over het algemeen is champost het goedkoopste product waar zoveel organisch materiaal in aanwezig is.

Wat is beter voor úw bodem?

Bij Comgoed hebben we verschillende mogelijkheden. Of u nu op zoek bent naar compost (zowel gft- als groencompost), champost of iets anders: we helpen u graag verder. Welke bodemverbeteraar het beste aansluit op uw wensen én de status van de bodem is lastig te zeggen zonder overleg en een bezoek. Daarom komen onze adviseurs graag kosteloos en vrijblijvend bij u langs. U kunt ons dan uw uitdagingen en wensen vertellen, wij controleren de staat van de bodem en vervolgens kunnen we het juiste product selecteren om de bodem (weer) in optimale staat te brengen. Zo kan compost uw bodem iets zuurder maken, terwijl u uw bodem met champignonmest naar een hogere pH-waarde kunt tillen. Afhankelijk van uw doelen en de huidige staat van de bodem gaan we aan de slag!

Alleen de beste kwaliteit

De herkomst van een product bepaalt de samenstelling van het eindproduct. Daarom leveren wij zowel champignonmest als compost vanaf meer dan 35 bedrijven die verspreid over heel Nederland zijn. Al onze soorten zijn bovendien voorzien van een analyserapport. Indien gewenst leveren wij compost en champost die gecertificeerd is volgens de voedselveiligheidsrichtlijnen van Keurcompost. U ontvangt een uitgebreide analyse met daarin niet alleen de droge stof, organische stof, fosfaat, stikstof en visuele verontreinigingen, maar ook (indien nodig) de hoeveelheid kalium, magnesium, calcium, zwavel en EC- en pH-waardes.

Uw bodem verbeteren voor een gezonder gewas

Weten welk product het beste past bij uw bodem: champignonmest of compost? We komen graag langs om u te informeren over het optimale product op maat. Met maar één doel: uw bodem verbeteren voor een gezonder gewas en een hogere gewasopbrengst. Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar +31 (0)187 650 004 of één van onze collega’s een mail te sturen via info@comgoed.nl.

02

Neem contact op

Contact via de telefoon
+31(0)187 65 00 04
nu online

  Compost

  Champost

  Biomassa

  Grond- en reststoffen

  Meststoffen

  X Sluiten

  Compost

  Champost

  Biomassa

  Grond- en reststoffen

  Meststoffen